Co je to za akci? Kdo se tam tak dobře bavil? To byl závěrečný věneček tanečních. Obyčejný i neobyčejný. Hlavními aktéry zde byli lidé s mentálním postižením.

Historicky první taneční kurz pro lidi s mentálním postižením na Benešovsku uspořádala obecně prospěšná společnost Rytmus Střední Čechy. Tanečníci se, pod profesionálním dohledem PaedDr. Blanky Takáčové, učili společenské tance, jako např. waltz, tango, ale i mazurku nebo blues.

Věneček proběhl, jak se patří – dívky dostávaly květiny, chlapci kotiliony, proběhlo i předávání dárků a různé společenské soutěže. A jak už to v tanečních bývá, mladí účastníci byli nadšení, rozjaření; jejich rodiče a doprovody dojati.

Nutno totiž říci, že postavení lidí s mentálním postižením je ve společnosti stále ještě složité, komplikované, nejednoduché. Běžných tanečních kurzů se tito lidé z různých důvodů neúčastní a žádné speciální většinou neprobíhají, proto na kurzy do Společenského centra v Týnci zavítali dokonce i pražští zájemci. O taneční pro lidi s mentálním postižením byl prostě enormní zájem. Proč? Ačkoliv by se mohlo zdát, že uspořádáním tanečních přímo pro tuto cílovou skupinu tyto lidi, je ze společnosti ještě více vyřazujeme, opak je pravdou. Tito mladí lidé se naučili nové dovednosti v příjemné společnosti svých kamarádů a asistentů, které je posunou blíž k běžné společnosti. Blíž k tomu, aby mohli své dovednosti dále rozvíjet ve své přirozené komunitě, na plesech a zábavách ve svém městě či vesnici.

Pevně věříme, že účastníci si taneční kurz užili, mají být na co pyšní. Zároveň velmi děkujeme za trpělivost, vstřícnost a bezprostřednost lektorce Blance Takáčové a i všem asistentům a dobrovolníkům, jmenovitě Elišce Brabcové, Anně Bambasové, Dominiku Starému, Vojtovi Jonákovi, Haně Kronovetrové, Richardu Fleishhansovi, Soně Bendové a Šárce Matouškové. Poděkování patří i pronajímatelům manželům Němcovým. Bez Vás všech by to jednoduše nešlo!

Těšíme se na Vás v dalších tanečních příští rok!

Tým Rytmus Střední Čechy, o. p. s.

Fotografie z akce naleznete ve fotogalerii.

tanecni_venecek_11 

 

 

 

Přejít nahoru